Kontoret: +45 20 80 14 50 Mandag, torsdag og fredag fra kl. 08:00 til kl. 12:00 info@frivilligcenterlemvig.dk
Menu
CVR og Nemkonto

CVR og Nemkonto

En forening skal på lige fod med privatpersoner og virksomheder have eget CVR-nummer. Med dette CVR-nummer kan man oprette en foreningskonto i bank eller sparekasse, man kan erhverve sig et NemID, således at man kan kommunikere med det offentlige og endelig kan man oprette en Nemkonto, således at man kan modtage støtte fra det offentlige.

Nedenfor kan du finde mere information om:

  1. Nyetableret forening: CVR – trin for trin
  2. Ændring af kontaktperson på virk.dk
  3. Adgang til foreningens digitale postkasse – E-boks.dk
  4. Bank

En nyetableret forening skal have et CVR-nummer. Inden du går i gang skal du have dit NemID klar, og du skal vide, hvilken mailadresse du vil opgive til det Centrale Virksomheds Register (foreningens, formandens, din egen?).

Du skal bruge din egen NemID til at oprette foreningen i CVR. Brugen af dit personlige NemID får dog ingen indflydelse på dine personlige forhold i øvrigt. I kan efterfølgende vælge at oprette en NemID til en eller flere personer i bestyrelsen. NemID fungerer som en elektronisk underskrift, dvs. at den altid er knyttet op på en person/medarbejder. Det betyder, at foreningen som sådan ikke kan have en NemID. Det skal være en person – eksempelvis formanden, kassereren eller en leder.

  1. Gå på hjemmesiden

Gå ind på www.indberet.virk.dk og klik på 'Frivillig forening' midt på siden under overskriften ” Mest anvendt selvbetjening”. Du bliver nu sendt videre til en ny side, hvor du klikker på den blå knap 'Start selvbetjening' til højre på siden.

  1. Log ind

Log ind med dit NemID. Læs betingelserne for brug og accepter. Klik på 'Næste'. Læs om registrering og godkendelse og klik på 'Næste'.

  1. Stamdata

Udfyld foreningens oplysninger og vær opmærksom på, at foreningens navn, adresse og e-mail SKAL udfyldes. Ving evt. af i 'Reklamebeskyttelse', så I slipper for at blive kontaktet af diverse sælgere. Klik på 'Næste'.

  1. Registrering i CVR

Foreningen er nu registreret, og den ryger automatisk videre til godkendelse hos SKAT. Efter ca. 14 dage modtager I en mail (og et brev) med jeres CVR-nummer. Om tre år skal I bekræfte over for CVR, at foreningen stadig er aktiv, men I får automatisk besked herom til den mailadresse, I har opgivet.

Når I har fået jeres CVR-nummer ligger verden åben for jer! Nu kan I nemlig oprette en bankkonto og en e-boks, foreningen kan få et telefonnummer, og I kan vælge at oprette et NemID til bestemte personer i foreningen, hvis I ønsker det.

Hvis jeres forening skal modtage støtte fra en offentlig instans, har I brug for en NemKonto. Med jeres nyerhvervede CVR-nummer kan I få en NemKonto ved at rette henvendelse til jeres pengeinstituttet og bed dem, om at gøre den konto, som I benytter som foreningskonto til jeres NemKonto. Nu er jeres CVR-nummer og foreningskonto koblet sammen i en NemKonto. Herefter kan kommunen og andre offentlige myndigheder bruge udbetale tilskud m.v. via jeres NemKonto.

I CVR registret skal kontaktpersonen ændres på www.virk.dk

  • På Virk.dk finder du er en trin-for-trin vejledning til at ændre kontaktpersonen.
  • Log ind med et privat nøglekort eller med medarbejdernøglekort til foreningen.
  • Det er ligegyldigt, om det er gammel eller ny kasserer, der logger sig på.

Læs mere på Virk.dk   -https://virk.dk/myndigheder/stat/ERST/selvbetjening/Aendre_frivillig_forening/

EFTER personoplysningerne på CVR nummeret er ændret, skal der oprettes adgang til den digitale postkasse via en "medarbejdersignatur".

Der kan være flere medarbejdersignaturer på hvert CVR nummer, men det er kun én, som kan give adgang til andre. Den hedder "Medarbejdersignatur med administratorrettighed".

Det er typisk kassereren, der har denne rolle. Men det kan være praktisk, at formanden også får en medarbejdersignatur.

Når administratorrollen skal overdrages: 

  • Afgående kasserer logger ind på www.virk.dk med medarbejdersignatur med administratorrettigheder
  • Vælger punktet "Få og give rettigheder", og følger vejledningen her.

Der ligger yderligere en vejledning på nets.dk

Læs vejledning på nets.dk

Der skal bl.a. printes en fuldmagtsblanket, der skal underskrives af den tegningsberettigede og sendes til Nets, hvorefter der bliver sendt kode og nøglekort til den nye.

Digitaliseringsstyrelsen arbejder på en ny og lettere løsning for foreninger, hvor kun én person skal have adgang, kan undgå medarbejdernøglekortet, og i stedet bruge sit personlige nøglekort.

Systemet er ikke færdigudviklet, så tidshorisonten er ukendt.

Aftal et møde i jeres bank og medbring:

  • kopi af CVR-nr. bevis
  • vedtægter (evt. blot løsblad eller hjemmeside)
  • referat fra generalforsamling og referat fra konstituerende møde
    (med bestyrelsesmedlemmernes navne, adresser og underskrift)
  • kopi af legitimation på fuldmagtshavere (pas/kørekort og sundhedskort)
  • eventuelt udfyldt og underskrevet kundeforholdsblanket - spørg i pengeinstituttet.

Banken opretter netbank og derigennem adgang til e-boks (pengeinstitutternes system). E-boksen kan sættes op, så den digitale post fra kommunen kan læses der.

Frem mod sommeren 2023, vil alle organisationer (virksomheder, foreninger og myndigheder) som i dag anvender NemID medarbejdersignatur skulle flytte til MitID Erhverv - eller tilslutte sig på ny.

Den enkelte organisation skal flytte, når de får besked i Digital Post. Der vil løbende blive kommunikeret direkte til de enkelte organisationer omkring overgangen, forberedelse og gennemførsel af tilslutning til MitID Erhverv.   

Se mere på https://www.mitid-erhverv.dk