Inkluderende Fællesskaber
Projektet Inkluderende Fællesskaber skal hjælpe førtidspensionister til øget trivsel ved at inkludere dem i foreningslivets fællesskaber – som medlemmer eller hjælpende hænder.
Mange borgere i Lemvig Kommune får i dag gavn af de mange fællesskaber, foreningerne byder på. Desværre er der stadig nogle, som ikke snører fodboldstøvlerne eller har ordet ”hjælpetræner” til at stå på en klubtrøje. Blandt dem er kommunens førtidspensionister.
I projektet Inkluderende Fællesskaber hjælper trioen Lemvig Kommune, Frivilligcenter Lemvig og DGI Vestjylland førtidspensionister ind i kommunens badmintonklubber, petanquehold og mange andre foreningsfællesskaber – enten som udøver, frivillig eller i småjob med løntilskud.
Udover at øge trivslen hos førtidspensionisterne, hjælper projektet foreningerne til at få flere hænder, til at løfte opgaverne. Flere førtidspensionister finder stor værdi i frivilligt arbejde, og projektet skal hjælpe endnu flere til at finde den værdi. De ekstra hænder til foreningerne er en kærkommen bonus.
Foreningen klædes godt på
”Men hvordan tager vi godt imod førtidspensionisterne i vores forening?”
Det spørgsmål melder sig hurtigt, og det tager projektet også hånd om.
De foreningerne, som gerne vil være med til at åbne dørene for førtidspensionisterne, klædes på til opgaven. Gennem DGI-konceptet ”Den gode velkomst” og kyndig vejledning fra projektlederen bliver foreningen helt klar til at tage imod nye medlemmer og frivillige.
Førtidspensionister er udfordret på trivsel og ensomhed
Mens nogle førtidspensionister er fuldt integrerede i det frivillige foreningsliv, så er der stadig en andel, der ikke er at finde i klublokalerne og på banerne. Det viser rapporten Lokal integration af førtidspensionister fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE).
Isolationen har negative konsekvenser for helbredet og trivslen. Førtidspensionister er lidt mindre fysisk aktive end resten af befolkningen og er mere udsatte for ensomhed, da fællesskabet på arbejdspladsen er fraværende.
Inkluderende Fællesskaber skal være med til at højne livskvaliteten og samtidig hjælpe foreningerne at åbne dørene for en ny målgruppe.
Treårigt projekt som formes af målgruppen
Projektet, som har modtaget støtte fra VELUX Fonden, løber fra 2024 til 2027. I den periode har især førtidspensionisterne en stor rolle i at forme projektet.
De inviteres til samtaler med projektets medarbejdere. Her finder de sammen finder ud af, hvordan de bedst inkluderes som medlemmer, frivillige og i småjobs.
Udover idrætsforeninger involveres spejderkorps, museer og andre kulturelle institutioner og frivillige organisationer i Inkluderende Fællesskaber.
Ved spørgsmål kontakt daglig leder Heino Smed Sørensen på info@frivilligcenterlemvig.dk eller
2080 1450